vrijdag 26 oktober 2007

Porto-weetjes...

Alvorens te beginnen met gekke verhalen over wasmachines, ziekenhuizen, ikea-bezoeken, plaatselijke weerberichten, jeansbroeken, winkelcentra, ongekamd haar, lekkere vis, oneetbaar vlees, erasmusfeestjes, hypertrofe kuitspieren en meer van dat... wil ik jullie graag wat vertellen over de stad Porto en zijn bewoners.

Porto is de qua grootte tweede stad van Portugal en telt meer dan 1 miljoen inwoners. Dat al deze mensen ook hun kledij moeten wassen, merk je duidelijk aan de kleurrijke hangende was die de straten hier versiert.
De noordelijke oever van de Douro (de rivier die door Porto stroomt en er zijn uitmonding heeft ) bestaat uit smalle straatjes en kronkelende trappen. Een klim van 240 trappen is hier geen uitzondering en doet de gedachte aan een fitness abonnement snel vervagen ;-)! Niettemin, ondanks de nood aan energie en goed getrainde benen om deze steile straten te beklimmen, is het bijzonder sfeervol!


Op de zuidelijke oever van de Douro vind je vele porthuizen terug zoals Sandeman, Offley, Porto Cruz, Graham's,... Immers, het maritieme Porto had reeds in de 15de eeuw een sterke handels- en scheepsbouwtraditie en speelde een belangrijke rol in de Portugese ontdekkingsreizen. Maar de echte hoogdagen kwamen echter in de 18de eeuw dankzij de winstgevende porthandel. Het resultaat daarvan maakt nog steeds het beeld van de stad. Vroeger werden de tonnen port vervoerd met een rabelo, dit is een traditioneel zielschip zoals op de foto. Nu dienen ze enkel nog als toeristische attractie die de toeristen een vaart op de Douro laat maken langs de zes bruggen over de rivier. Een daarvan is de Dom Luis I, een brug uit 1886 ontworpen door Gustave Eiffel. Maar ook de spoorbrug Ponte Maria Pia is een ontwerp van Eiffel.
Dikke zoen aan iedereen,
Babs

5 opmerkingen:

Anoniem zei

hoi zussie,
Hier ben ik toch mijn eerste om je te schrijven.
Heb je gelezen op het andere reactieblog dat we komen voor kerst, goed heeee!!!
Welk museum ga je bezoeken zondag?
Dank voor je telefoon!
Welterusten en dikke kussen van Mams

chris smet zei

Dag Babs...is wel korter dan Barbara en gemakkelijker.
Miljard....ge zoudt er goesting van krijgen met al die mooie foto's erbij. Wijs hé dat mama en jouw zus er zullen zijn met de kerstperiode. Dan zal je niet alleen zijn wetend dat deze periode voor jou iets heel speciaals betekent. Groetjes en tot later nog eens hé. N.Christ

Anoniem zei

Dag Barbara
We zijn blij uw BLOG te hebben gevonden.
NU PROBEREN OM BINNEN OM BINNEN TE GERAKEN
Groetjes Nonkel Elie en Meter

ORGELIST zei

Dag Barbara
Nu ge ook een blog hebt zoals destiojds ons Lieselotte zal het heel gemakkleijk zijn, om met regelmaat te horen hoe u het daar stelt.
Uw PC hoeft niet steeds open te staan,en dat is nog beter dan Live Hotmail.
Op 1 november gaat uw meter met pensioen.
Dit werd nu vrijdag jl. uitbundig gevierd zonder dat ze ook maar van iets wist
Nonkel Elie

Anoniem zei

Jaja,RadioMilano achterna!wat een epistels..tis bijna alsof we daar zijn!fijn te lezen da je't daar zo goed stelt..maar wie had iets anders verwacht? as long as there are stores..stores..stores..sjakossen..prullen voor in sjakossen..nog sjakossen..
geniet van elk moment, en pas op van een overdosis stage!ge zit er snel aan :)